joi, 13 martie 2008

Cum socializam?


Multi dintre parinti se lauda ca au un copil extraordinar de cuminte, dar rareori se intampla sa se gandeasca ca aceasta atitudine poate face dovada unor probleme de comportament, de integrare intr-un colectiv, de socializare cu persoanele din jurul lui.
In limba romana, exista doi termeni care definesc comportamentul oamenilor atunci cand relationeaza cu cei din jurul lor: extravertit si introvertit. Cei care fac parte din prima categorie sunt persoanele care nu au nicio problema in a relationa cu cei din jur, sunt de cele mai multe ori sufletul petrecerilor, ei sunt cei care livreaza stirile, ei stiu tot ce misca in grupul lor de prieteni. Ceilalti, extravertitii, sunt cei care nu reusesc sa intre in contact cu oamenii din jurul lor, sunt firi sensibile, timide. Se simt foarte bine in familie, nu vorbesc foarte mult despre persoana lor, aleg sa invete si sa lucreze singuri.

Ce poate face un parinte,sau un profesor pentru a ajuta copilul introvertit?

Important de stiut este ca nu reprezinta o adevarata tragedie faptul ca elevul,sau copilul tau ii este greu sa socializeze. Familia este cea mai in masura sa-l invete pe micul membru cum se poate integra in mediul din care face parte.
Psihologia a demonstrat ca este esential pentru comportamentul copilului, vizavi de cei jur, ca prichindelul sa fie incadrat intr-o forma de invatamant. Institutionalizarea ii faciliteaza intalnirea cu persoane de varsta lui si il ajuta sa comunice cu ei, ajutat fiind si de cadrele didactice competente.
Un alt aspect negativ in educarea copiilor il reprezinta excesul de pedepse, de cele mai multe ori facute fara ca cel mic sa inteleaga de ce. "Am facut o prostie, cu siguranta voi fi pedepsit!" sau "Nu pot sa fac un anumit lucru, pentru ca sigur o sa fiu pedepsit!". O astfel de gandire ingradeste personalitatea copilului care, mai tarziu, se va dovedi un introvertit.
Un alt mediu in care copilul poate scapa de temeri si timiditate este sportul. Tenisul, fotbalul, voleiul, dansul sportiv, sunt doar cateva activitati de grup care faciliteaza comunicarea.Noi ca si cadre didactice ii putem indruma pe acei copii care vedeam ca nu se exprima liber,spre astfel de sporturi.
Si animalele de companie il pot ajuta pe micut sa fie sociabil. Pentru inceput, acesta trebuie sa invete sa-si respecte prietenul necuvantator, sa-i ofere grija si protectia de care are nevoie. Daca toate aceste aspecte sunt punctate, atunci, cu siguranta, micutul va putea socializa si cu cei din jurul sau.

0 comentarii: