Cultura noastră tradiţională prespune în materie de alimentaţie 3 mese pe zi, anume micul dejun, prânzul şi cina. Dacă vom considera că cei mai mulţi oameni iau micul dejun pe la 7-8 dimineaţa, prânzul pe la 14-15 sau chiar mai târziu, iar cina pe la orele 20-21 vom observa intervale de 6-7 ore în care organismul nu e alimentat. Iar acestea sunt cazuri fericite, fiindcă omul zilelor noastre mănâncă ceva pe fugă dimineaţa şi apoi mai mănâncă la miezul nopţii când vine de la afacerile lui. Aceste intervale de “post” pot conduce la un grad de supresie a metabolismului, influenţând negativ echilibrul de azot al organsimului, provoacă oboseală şi lipsă de energie şi senzaţie intensă de foame, care este de cele mai multe ori potolită alegând alimente hipercalorice, dar sărace din punct de vedere al nutrienţilor esenţiali.Asadar,cat de fregvent ar trebui sa mancam?pentru a ne mentine in forma si sanatosi trebuie sa ne adaptam unui program alimentar cu mese frecvente.
Ideal este sa putem mentine un echilibru in ceea ce mancam, putini insa reusesc sa atinga asa renumita moderatie. De ce? Datorita multitudinii de oferte si produse culinare de pe piata. Sper ca sunteti constienti ca drumul spre o sanatate mai buna nu este pavat cu restaurantele fast-food, raioanele nesfarsite de carne, branzeturi grase, supe la plic, bauturi racoritoare mustind de E-uri si dulciuri cat mai insiropate.Intrebarea care se pune este: vreti si in consecinta puteti sa renuntati la acestea pentru o sanatate asa cum toti speram sa o avem? Din nefericire, toti speram sa fim sanatosi fara a face nici un sacrificiu in schimb.Nutritionistii recomanda cu caldura mancarea cat mai putin prelucrata si rafinata: vegetalele si fructele, boabele de aur ale cerealelor, laptele proaspat si natural. Ati observat ce sanatoase sunt majoritatea rudelor de la tara? Motivul este evident: mananca sanatos! Si cand ne gandim cat efort fizic a suportat sau inca mai suporta corpul lor…
Cel mai important aspect de luat in seama este micul dejun. Nu trebuie sa-l sarim sub nici o forma! Este cea mai importanta masa a zilei.Ce este indicat sa contina micul dejun?In primul rand sa fie bogata in glucide sau in hidrati de carbon (produse cerealiere integrale, vegetale si fructe). De exemplu: legume consumate ca atare sau fierte in aburi, paine integrala, fulgi de ovaz, nuci si fructe proaspete ori uscate, cartofi copti… sunt doar cateva din optiunile gamei variate a unui mic dejun sanatos si echilibrat.Masa de prânz este deasemenea importanta si trebuie sa contina în mod echilibrat toate elementele nutritive de baza. O supa sau o ciorba este foarte indicata pentru începerea mesei, întrucât acestea au proprietatea de a stimula apetitul si productia de sucuri gastrice, pregatind si încalzind stomacul. Salatele, în special cele proaspete, sunt importante datorita aportului de vitamine si substante minerale si pe cât posibil ar trebui sa nu lipseasca niciodata din meniul de prânz. Felul de baza trebuie sa contina proteine, lipide si glucide sub forma de carne, sosuri, legume, produse cu continut mare de amidon, cum sunt cartofii, orezul, pastele fainoase, etc;
-cina este bine sa fie usoara, fara multe grasimi, carne si produse amidonoase, pentru ca în timpul noptii nevoile energetice sunt mici, iar riscul depunerii grasimilor este mare. Uneori este suficienta doar o salata sau câteva sandwich-uri;
-este bine sa încheiem masa înainte de a ne satura, sau mai bine-zis, înainte de a avea stomacul plin. Tineti cont ca senzatia de satietate apare abia dupa câteva minute de la încheierea mesei.
Si ca un motto al acestei prezentari ar fi „Spune-mi ce mananci ca sa iti spun cat de sanatos esti!”
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu