miercuri, 19 septembrie 2007

rolul invatatorului in comunitate


Cuvântul educaţie este de origine latină, derivă din substantivul „educatio” care înseamnă creştere, hrănire, cultivare. Educaţia are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieţii sociale.
Educaţia diferă de la o etapă istorică la alta în funcţie de condiţiile materiale şi spirituale ale societăţii. Educaţia este un fenomen social, specific uman, care apare odată cu
societatea, dintr-o anumită necesitate proprie acesteia – aceea a dezvoltării omului ca om, ca forţă de muncă şi fiinţă socială. Educatia este cea care formeaza omul,care il invata cum sa se comporte,cum sa gandeasca,educatia nu inseamna nu doar acumulare de informatie cum cred majoritatea.
In socitatea actuala se pune tot mai mult accent pe educatie si cercetare.dupa cum am mentionat mai sus,educatia nu reprezinta doar procesul instructiv-educativ ci formarea si dezvoltarea personalitatii umane.Primul care pune bazele educatiei copilului este parintele,iar apoi invatatorul.Acesta este vazut de copii ca un model,de aceea acesta trebuie sa se comporte adecvat.
Rolul invatatorului in procesul de modelare a omului este poate cel mai important.Punand-si elevii in situatii variate de instruire,el transforma scoala “intr-un templu si un laborator”(M. Eliade ).

0 comentarii: