duminică, 11 ianuarie 2009

Interculturalitate in U.E



Interculturalitatea reprezinta relatia de interactiune si cooperare continua,a diverselor grupuri,culturale,etnice,religioase,etc(a tuturor categoriilor de minoritati).Relatiile determinate fiind de schimb cultural si intercuoastere in contextul grijii fata de mentinerea fiecarei comunitati.

Societatea noastră devine din ce în ce mai complexă,problema identităţii culturale este complexă şi presupune rezolvarea de comun acord. Trebuie să învăţăm modalităţi de convieţuire în această pluralitate a culturilor. Ca membri ai Uniunii Europene trebuie să înţelegem interculturalismul ca „ un instrument pentru ameliorarea egalizării şanselor şi a inserţiei optimale a populaţiilor străine, europene sau nu, în viaţa economică şi socială, punând în practică dorinţa de întărire a drepturilor pentru toţi şi, de aici, chiar dezvoltarea democraţiei” (Eric Bouchez, Andre de Peretti, 1990).

PROCESUL EUROPEAN CA UN DRUM CU DOUA SENSURI CULTURALE
Procesul european - proces constând în proiectarea si edificarea unei Europe unite apte de a depasi stadiul "Europei-Piata" spre a deveni o "Europa - Putere" - trebuie privit ca rezultat al unei deplasari cu sens dublu. Pe de o parte este vorba despre miscarea Vestului european catre Estul continentului - realitate numita "extinderea UE" - iar pe de alta parte avem în vedere miscarea universului de o complexa si adesea conflictuala diversitate al Europei Centrale si Orientale catre Occident - realitate care ar putea fi numita "expansiunea dezordinii orientale".
Avand ca membrii 27 de state Uniunea Europeana poate fi caracterizata si prin particularitatile culturale(traditii, obiceiuri, literatura, film, si tot ceea ce concretizeaza de-a lungul timpului munca valoroasa a oamenilor) paricularitati lingvistice,determinate tocmai de numarul mare al tarilor implicate si al minoritatilor, nu in ultimul rand particularitati gastronomice.
Fiecare tara are particularitalie sale culturale,noi,romanii avem unele traditii,obiceiuri,cum ar fi: de Craciun,cand copii merg cu colindul,de Anul Nou,cand se merge cu uratul,vestitul Sf Andrei,in acea noapte fete isi viseaza ursitul,Dragobele,martisorul,chiar si nuntile si botezurile includobiceiuri specifice fiecarei tari.
Tara noastra mai este reprezentat si pentru bucatele tarditionale:ciorba de burta, sarmalutele cu smantana, preparatele din carne de porc; mestesuguri nationale:
Olarit Impletituri vegetale Incondeierea oualor Sculptura in lemn Port popular Broderie manuala Obiecte de cult;

Exemplu de proiect :"Interculturalitate gastrononica"
Bucovina reprezintă un model multicultural recunoscut de Uniunea Europeana, fapt dovedit şi de manifestările organizate împreună de etniile care convieţuiesc în această regiune, transmite corespondentul AMOS News.
Una dintre manifestari este şi întâlnirea din seara zilei de 12 mai, la Complexul Zamca, pentru cunoaşterea reciprocă a valorilor tradiţionale culinare. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 3-a ediţii a Proiectului european “Interculturalitate Gastronomică”.
Ruşi, lipoveni, germani, evrei, polonezi, ucraineni, italieni şi maghiari din Bucovina au degustat şi savurat preparatele culinare specifice fiecărei etnii în parte, într-o atmosferă de dans, muzică şi voie-bună.
Invitaţi de o­noare au fost reprezentanţii mai multor o­nG-uri din Ucraina. O evoluţie de excepţie a avut Ansamblul folcloric Kolomeika, din Siret. Unul dintre momentele impresionante ale serii a fost hora bucovineană, în care s-au prins toţi participanţii. Aceştia au demonstrat încă o dată că Bucovina reprezintă un model de înţelegere şi comunicare între locuitorii săi, indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă.
Proiectul european “Interculturalitate Gastronomică” este realizat printr-un parteneriat între administraţia locală şi societatea civilă, respectiv Consiliul Local Suceava, Asociaţia Juventus, Fundaţia Ana şi Clubul Interetnic Bucovina.

0 comentarii: