marți, 21 octombrie 2008

Democratia






Democratie-forma de organizare si de conducere politica a societatii,care proclama principiul exercitarii puterii de catre popor.Democratia poate fi socialista sau interna de partid.
Statut-document care cuprinde ansamblul de principii si de norme care stau la baza constituirii si a activitatii unui partid politic,unei organizatii de masa,stiintifice,internarionale.

Statul de drept-stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica,este "garantul şi drepturilor individuale, totodată, asigurând securitatea internă şi externă a cetăţenilor prin instituţii democratice. Instituţia superioară căreia i se subsumează alte legi şi norme este Constitutia. Din perspectiva statului de drept, Constituţia - ca normă superioară - este o expresie a cetăţenilor şi reprezintă puterea populară. Prin mecanismele democratice de control prevăzute într-un stat de drept este asigurată conformitatea normelor inferioare cu cele superioare".
Democraţia şi statul de drept constituie o uniune indivizibilă.
Statul implica si cateva drepturi ale cetatenilor printre care si:
Dreptul de vot

1. Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
2. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Articolul 2
(a) Cetatenii romani exercita, in mod egal, drepturile electorale, fara privilegii si fara discriminari.
(b) Dreptul de vot se exercita numai pe baza actului de identitate.

Dreptul de a fi ales
1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.(ARTICOLUL 37 - Dreptul de a fi ales)


Aceste drepturi au o anumita raspundere,nu este necesara doar implicarea in probleme si proiecte ci si asumarea unor responsabilitati ceea ce implica multa seriozitate.

Cred ca o data ce ne asumam niste drepturi,exista si consecinte,de aceea trebuie sa avem grija ce ne dorim si ce facem.Consecintele sunt dupa faptele noastre,trebuie gandit bine ce votam si ce alegm deoarece educarea,formarea si civilizatia noatra depinde de conducerea statului.
In concluzie,noi alegatorii trebuie sa analizam bine inainte de a alege,iar cei alesi trebuie sa aiba constientizeze nevoia de implicare,de raspundere si nu in ultimul rand de asumarea consecintelor.
Dupa parerea mea drepturi de a alege si a fi ales in scoala noastra
-avem dreptul de a alege sa venim la scoala sau nu,urmand consecintele;
-dreptul de a invata sau nu,urmand consecintele;
-dreptul de a ne exprima opinia;(atat la orele de curs cat si in consiliul elevilor);
-dreptul de a fi alesi reprezententi in diferite domenii(buna intelegere);