miercuri, 17 decembrie 2008


Draga mosule,

Te rog sa ma ierti ca nu ti-am mai scris de atat de multa vreme,cam de 12 ani,defapt eu cu mana mea am scris o singura data,restul imi scria mama.Invatasem sa scriu cu litere de tipar,si daca ma incurcam,strigam tare de tot:”Mamica,ala cu burta in colo e d sau b?” …Si stiu c-am scris o foaie mare,mare.De data asta nu-ti voi cere nici,papusa cu carucir,nici ursuletul de plus Panda,nu stiu ce sa-ti cer,ti-as putea cere iubire,ti-as putea cere pace si ti-as putea cere bine.Dar asta nu sta in puterea ta,Mosule.Asta sta numai in noi.O singura raza de lumina ar putea aduce toate astea…O raza de lumina ce i-ar putea face pe toti sa fie un pic mai buni.
Ti-as putea cere sa-l am pe el langa mine,dar poate ca locul lui nu e aici.Atunci,ti-as putea cere doar sa-l stiu mereu aproape,sa am un punct de sprijin atunci cand imi fuge pamantul de sub picioare,si doar sa-i pot privi ochii si sa-mi revin cat de cat,si sa revin pe linia de plutire,dar stiu ca asta o voi avea.
Nu cer viata lunga. Nu mi-o doresc. Vreau in schimb o viata mai plina si mai de calitate. Nu cer oameni mai buni. Vreau sa devin eu unul si sa generez aceeasi dorinta in ceilalti. Nu vreau sa schimb lumea. Vreau sa pot construi o lume a mea, cu oameni, dar o lume mai buna, mai confortabila, mai placuta. Si te mai rog ceva….. Daca totusi voi ajunge sa imbatranesc, vreau sa imbatranesc frumos pastrand pe chip lumina acelei nopti in care voi fi fost inger.Si-atunci,ce-mi ramane mie sa-ti cer,Mosule?decat sanatate si intelepciune.

Te astept Mosule...
Andreea

marți, 21 octombrie 2008

Democratia






Democratie-forma de organizare si de conducere politica a societatii,care proclama principiul exercitarii puterii de catre popor.Democratia poate fi socialista sau interna de partid.
Statut-document care cuprinde ansamblul de principii si de norme care stau la baza constituirii si a activitatii unui partid politic,unei organizatii de masa,stiintifice,internarionale.

Statul de drept-stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica,este "garantul şi drepturilor individuale, totodată, asigurând securitatea internă şi externă a cetăţenilor prin instituţii democratice. Instituţia superioară căreia i se subsumează alte legi şi norme este Constitutia. Din perspectiva statului de drept, Constituţia - ca normă superioară - este o expresie a cetăţenilor şi reprezintă puterea populară. Prin mecanismele democratice de control prevăzute într-un stat de drept este asigurată conformitatea normelor inferioare cu cele superioare".
Democraţia şi statul de drept constituie o uniune indivizibilă.
Statul implica si cateva drepturi ale cetatenilor printre care si:
Dreptul de vot

1. Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
2. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Articolul 2
(a) Cetatenii romani exercita, in mod egal, drepturile electorale, fara privilegii si fara discriminari.
(b) Dreptul de vot se exercita numai pe baza actului de identitate.

Dreptul de a fi ales
1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.(ARTICOLUL 37 - Dreptul de a fi ales)


Aceste drepturi au o anumita raspundere,nu este necesara doar implicarea in probleme si proiecte ci si asumarea unor responsabilitati ceea ce implica multa seriozitate.

Cred ca o data ce ne asumam niste drepturi,exista si consecinte,de aceea trebuie sa avem grija ce ne dorim si ce facem.Consecintele sunt dupa faptele noastre,trebuie gandit bine ce votam si ce alegm deoarece educarea,formarea si civilizatia noatra depinde de conducerea statului.
In concluzie,noi alegatorii trebuie sa analizam bine inainte de a alege,iar cei alesi trebuie sa aiba constientizeze nevoia de implicare,de raspundere si nu in ultimul rand de asumarea consecintelor.
Dupa parerea mea drepturi de a alege si a fi ales in scoala noastra
-avem dreptul de a alege sa venim la scoala sau nu,urmand consecintele;
-dreptul de a invata sau nu,urmand consecintele;
-dreptul de a ne exprima opinia;(atat la orele de curs cat si in consiliul elevilor);
-dreptul de a fi alesi reprezententi in diferite domenii(buna intelegere);



miercuri, 4 iunie 2008

Invatatorul

marți, 3 iunie 2008

1 iunie


didactic-ro_1iunie.pps

Daca as fi invatator as realiza un proiect educational, "Lumea copiilor" de 1 iunie.Acel proiect s-ar desfasura astfel:

Ziua Internaţională a Copiilor -1 Iunie onferă an de an un prilej de mare bucurie, o „întâlnire” fericită a celor mari cu cei mici, nu doar prin intermediul unor atenţii şi cadouri, ci şi prin participarea împreună la acţiuni şi evenimente inedite, atractive pentru copii şi aducătoare de amintiri şi nostalgii pentru cei mari, care mai păstrează însă un crâmpei din sufletul lor ce copil.
Proiectul de faţă oferă o astfel de ocazie, de întâlnire a tuturor: copii, părinţi, dascăli, într-o lume inocentă, hazlie, plină de neastâmpăr şi energie: LUMEA COPIILOR. Prin propunerile mele copiii ne vor fi ghizi printr-o lume a jucăriilor realizate de ei pentru ei, ne vor fi gazde într-o lume de poveşti, costumaţi în personaje pline de farmec şi ne vor îmbogăţi sufleteşte prin melodii şi ritmuri vesele, pline de dragoste, declaraţia lor de Iubire!
Luând parte împreună la această ZI, va deveni o clipă de neuitat,iar zâmbetul şi bucuria va face acest loc mai fericit.
SCOP :

Afirmarea copiilor prin limbajul universal al artei: muzică, dans, creaţie plastică.

OBIECTIVE :

Copiii:

· Să participe în mod civilizat la activităţi extracurriculare, într-un mediu cultural, respectiv vizitarea unei expoziţii deschise în incinta Casei de Cultură
· Să-şi „exercite” dreptul de vot pentru exponatul preferat din cadrul expoziţiei ;
· Să prezinte într-un mod cât mai original şi atractiv personajul ales, în cadrul carnavalului desfăşurat;
· Să interpreteze corect şi expresiv cântecele din cadrul momentelor artistice;
· Să lege prietenii cu copiii care participă la acest proiect educaţional şi la parteneriatul dedicat Zilei Copiilor, 1 Iunie;
· Să-si afirme activ talentul artistic la toate activităţile cultural-educative, dar respectând anumite norme cerute de momentul, locul şi anturajul evenimentului;

joi, 27 martie 2008

Ce,cat,cum si unde mancam??


Cultura noastră tradiţională prespune în materie de alimentaţie 3 mese pe zi, anume micul dejun, prânzul şi cina. Dacă vom considera că cei mai mulţi oameni iau micul dejun pe la 7-8 dimineaţa, prânzul pe la 14-15 sau chiar mai târziu, iar cina pe la orele 20-21 vom observa intervale de 6-7 ore în care organismul nu e alimentat. Iar acestea sunt cazuri fericite, fiindcă omul zilelor noastre mănâncă ceva pe fugă dimineaţa şi apoi mai mănâncă la miezul nopţii când vine de la afacerile lui. Aceste intervale de “post” pot conduce la un grad de supresie a metabolismului, influenţând negativ echilibrul de azot al organsimului, provoacă oboseală şi lipsă de energie şi senzaţie intensă de foame, care este de cele mai multe ori potolită alegând alimente hipercalorice, dar sărace din punct de vedere al nutrienţilor esenţiali.Asadar,cat de fregvent ar trebui sa mancam?pentru a ne mentine in forma si sanatosi trebuie sa ne adaptam unui program alimentar cu mese frecvente.
Ideal este sa putem mentine un echilibru in ceea ce mancam, putini insa reusesc sa atinga asa renumita moderatie. De ce? Datorita multitudinii de oferte si produse culinare de pe piata. Sper ca sunteti constienti ca drumul spre o sanatate mai buna nu este pavat cu restaurantele fast-food, raioanele nesfarsite de carne, branzeturi grase, supe la plic, bauturi racoritoare mustind de E-uri si dulciuri cat mai insiropate.Intrebarea care se pune este: vreti si in consecinta puteti sa renuntati la acestea pentru o sanatate asa cum toti speram sa o avem? Din nefericire, toti speram sa fim sanatosi fara a face nici un sacrificiu in schimb.Nutritionistii recomanda cu caldura mancarea cat mai putin prelucrata si rafinata: vegetalele si fructele, boabele de aur ale cerealelor, laptele proaspat si natural. Ati observat ce sanatoase sunt majoritatea rudelor de la tara? Motivul este evident: mananca sanatos! Si cand ne gandim cat efort fizic a suportat sau inca mai suporta corpul lor…
Cel mai important aspect de luat in seama este micul dejun. Nu trebuie sa-l sarim sub nici o forma! Este cea mai importanta masa a zilei.Ce este indicat sa contina micul dejun?In primul rand sa fie bogata in glucide sau in hidrati de carbon (produse cerealiere integrale, vegetale si fructe). De exemplu: legume consumate ca atare sau fierte in aburi, paine integrala, fulgi de ovaz, nuci si fructe proaspete ori uscate, cartofi copti… sunt doar cateva din optiunile gamei variate a unui mic dejun sanatos si echilibrat.Masa de prânz este deasemenea importanta si trebuie sa contina în mod echilibrat toate elementele nutritive de baza. O supa sau o ciorba este foarte indicata pentru începerea mesei, întrucât acestea au proprietatea de a stimula apetitul si productia de sucuri gastrice, pregatind si încalzind stomacul. Salatele, în special cele proaspete, sunt importante datorita aportului de vitamine si substante minerale si pe cât posibil ar trebui sa nu lipseasca niciodata din meniul de prânz. Felul de baza trebuie sa contina proteine, lipide si glucide sub forma de carne, sosuri, legume, produse cu continut mare de amidon, cum sunt cartofii, orezul, pastele fainoase, etc;
-cina este bine sa fie usoara, fara multe grasimi, carne si produse amidonoase, pentru ca în timpul noptii nevoile energetice sunt mici, iar riscul depunerii grasimilor este mare. Uneori este suficienta doar o salata sau câteva sandwich-uri;
-este bine sa încheiem masa înainte de a ne satura, sau mai bine-zis, înainte de a avea stomacul plin. Tineti cont ca senzatia de satietate apare abia dupa câteva minute de la încheierea mesei.
Si ca un motto al acestei prezentari ar fi „Spune-mi ce mananci ca sa iti spun cat de sanatos esti!”

joi, 13 martie 2008

Cum socializam?


Multi dintre parinti se lauda ca au un copil extraordinar de cuminte, dar rareori se intampla sa se gandeasca ca aceasta atitudine poate face dovada unor probleme de comportament, de integrare intr-un colectiv, de socializare cu persoanele din jurul lui.
In limba romana, exista doi termeni care definesc comportamentul oamenilor atunci cand relationeaza cu cei din jurul lor: extravertit si introvertit. Cei care fac parte din prima categorie sunt persoanele care nu au nicio problema in a relationa cu cei din jur, sunt de cele mai multe ori sufletul petrecerilor, ei sunt cei care livreaza stirile, ei stiu tot ce misca in grupul lor de prieteni. Ceilalti, extravertitii, sunt cei care nu reusesc sa intre in contact cu oamenii din jurul lor, sunt firi sensibile, timide. Se simt foarte bine in familie, nu vorbesc foarte mult despre persoana lor, aleg sa invete si sa lucreze singuri.

Ce poate face un parinte,sau un profesor pentru a ajuta copilul introvertit?

Important de stiut este ca nu reprezinta o adevarata tragedie faptul ca elevul,sau copilul tau ii este greu sa socializeze. Familia este cea mai in masura sa-l invete pe micul membru cum se poate integra in mediul din care face parte.
Psihologia a demonstrat ca este esential pentru comportamentul copilului, vizavi de cei jur, ca prichindelul sa fie incadrat intr-o forma de invatamant. Institutionalizarea ii faciliteaza intalnirea cu persoane de varsta lui si il ajuta sa comunice cu ei, ajutat fiind si de cadrele didactice competente.
Un alt aspect negativ in educarea copiilor il reprezinta excesul de pedepse, de cele mai multe ori facute fara ca cel mic sa inteleaga de ce. "Am facut o prostie, cu siguranta voi fi pedepsit!" sau "Nu pot sa fac un anumit lucru, pentru ca sigur o sa fiu pedepsit!". O astfel de gandire ingradeste personalitatea copilului care, mai tarziu, se va dovedi un introvertit.
Un alt mediu in care copilul poate scapa de temeri si timiditate este sportul. Tenisul, fotbalul, voleiul, dansul sportiv, sunt doar cateva activitati de grup care faciliteaza comunicarea.Noi ca si cadre didactice ii putem indruma pe acei copii care vedeam ca nu se exprima liber,spre astfel de sporturi.
Si animalele de companie il pot ajuta pe micut sa fie sociabil. Pentru inceput, acesta trebuie sa invete sa-si respecte prietenul necuvantator, sa-i ofere grija si protectia de care are nevoie. Daca toate aceste aspecte sunt punctate, atunci, cu siguranta, micutul va putea socializa si cu cei din jurul sau.

miercuri, 23 ianuarie 2008

50 de ani de ani de unitate in diversitate

Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii intre state;cu sediul la Bruxelles, Belgia.
Uniunea Europeana a fost infintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana.In 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15.
Uniunea Europeana are mai multe obiective. In special ea munceste pentru a promova si extinde cooperarea intre membrii in unele regiuni, inclusiv in probleme economice, sociale si legate de comert, politica externa, securitate si probleme judiciare. Alt obiectiv major a fost implementarea Uniunii Economice si Monetare (UEM), care a stabilit o singura moneda pentru membrii UE. In afara de UEM, progresul spre aceste obiective e lent. Abilitatea Uniunii Europeane de a-si atinge obiectivele a fost limitata de neintelegeri intre statele membre, probleme economice si politice externe si presiune din partea noilor democratii est europene de a deveni membre. http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_European%C4%83

UE a parcurs un drum lung din 1951. Numarul tarilor membre a crescut la 15 si poate creste pana la 21 pana in 2010. A creat un corp comun de legi, practici si politici si un nivel de cooperarea intre membrii foarte mare. Progresul sau insa n-a fost constant, periode de activitate au fost despartite de multi ani de somnolenta. Acest lucru de datoreaza in special din pricina a doua debateri care au fost aduse mai aproape odata cu propunerea integrarii tarilor din Europa de Est. Prima este de a da prioritate “adancirii” sau “largirii” uniunii, adica de a se concentra asupra integrarii actualilor membrii mai mult sau de a integrarii altor noi. A doua chestiune este supranationalismul impotriva interguvernalismului. Cu toate ca supranationalismul a fost acceptat guvernele nationle n-au vrut sa cedeze controlul organelor UE asupra unor domenii politice sensibile cum ar fi politica externa si sistemul judiciar. http://europa.eu/index_ro.htm
Cea mai imediata provocare pe care UE trebuie sa o infrunte este succesul monedei unice, dar in mare parte viitorul euro-ului depinde in cat de acceptabil se dovedeste a fi institutiilor financiare si pietelor lumii. Pe termen lung extinderea in est ar trebui sa imbunatateasca viitorul monedei prin extinderea pietei unice si prin stimularea cresterii economiei si a comertului.